Infraröd bastu – eller klassisk modell?

Infraröd bastu – eller klassisk modell?

Infraröd bastu – eller klassisk modell?

En infraröd bastu är som en vanlig bastu – fanns ändå inte. Istället för att med hjälp av el eller ved värma upp luften är det istället du som sitter däri som direkt värms upp av infraröda strålar. Det är tack vare den processen som vissa kan uppleva en del hälsofördelar med användningen av den infraröda bastun. Låter det krångligt? Låt oss förklara lite mer…

Hälsofördelar

Skillnaden med en infraröd bastu är att den som sitter i den direkt absorberar värmen från de infraröda strålarna, istället för som i en vanlig bastu – kroppen värms upp av den varma luften. De infraröda strålarna går längre in i kroppens muskler och leder och verkar på ett djupare plan.

Detta är en av anledningarna till varför vissa personer som testat bastun upplever att de efter användningen får vissa hälsofördelar. Till exempel:

  • Minskad smärta i ömmande muskler och leder samt,
  • avslappnade och mjuka muskler.

Det finns även vissa som upplever att deras sömn blir bättre av att ha använt en infraröd bastu. Något som kanske inte är så konstigt då kroppen har fått en chans att koppla av och stressa ner. Det finns även de som upplever att deras immunförsvar förbättras efter regelbunden användning. Det kan bero på att kroppen reagerar på samma sätt som vid feber – och feber är ju kroppens naturliga sätt att bekämpa infektioner.

Vanlig bastu vs. Infraröd bastu

Vad menas då med en vanlig bastu? Det finns två olika typer av modeller som är de som de flesta tänker på när man nämner ordet, bland annat den traditionella vedeldade och den som går på el. Gemensamt för dessa två är att det sitter ett värmeaggregat inuti som värms upp, aggregatet släpper ifrån sig värmen som gör luften varm och när luften blivit varm hoppar du in och din kropp värms upp av luften.

Användning

En infraröd bastu värms upp på bara några minuter till skillnad från de mer traditionella modellerna.

Tänk på att trappa upp användningen av en infraröd bastu lugnt och försiktigt. En ovan användare kan börja med några minuter och en van kan sitta upp till en halvtimme. Tänk även på att dricka vatten innan och efter badet för att minska risken för vätskebrist. Värmen gör nämligen så att kroppen svettas en hel del och på så sätt förlorar vätska. Detsamma gäller även vid användning av andra typer av bastumodeller.

webmaster

Lämna ett svar