Hur går en dränering till?

Hur går en dränering till?

Att äga ett hus är ofta väldigt trivsamt och behagligt, och du behöver inte oroa dig för grannar eller att någon ska komma och poängtera dina val. Däremot kommer det även en del ansvar med att äga ett hus, så som att underhålla husets mark och se till att allt fungerar som det ska. Ibland kan det vara nödvändigt att göra lite mer omfattande saker, så som att dränera husgrunden. Detta kan bero på flera olika orsaker, men måste exempelvis göras vid tömning och rensning av enskilt avlopp. Vi går igenom hur en dränering går till, och vad du kan förvänta dig vid en dränering i Örebro.

Vad är en dränering?

En dränering är kort och gott en form av tömning eller rensning av marken, vilket kan vara nödvändigt att göra både för husgrunden, för en obyggd mark, eller en källare. Det finns olika typer av dräneringar och olika steg som ska genomföras beroende på vilket system och vilka maskiner man använder sig av, men i grund och botten handlar det om att ta bort vatten och lera för att minska risken för fuktangrepp och förstörda underlag.

Hur utförs en dränering?

Som sagt så kan processen se lite olika ut beroende på vilken typ av dränering som ska utföras och vad syftet med arbetet är, och en dränering som görs för att fixa till ett enskilt avlopp kan se annorlunda ut än en dränering som görs för att fixa en husgrund. Men för det mesta så fokuserar man på att lägga om marken och förbättra grunden. Så här går det till:

  1. Marken grävs upp runt objektet som ska fixeras, oavsett om det är runt ett hus, ett avlopp eller en källare så gäller det att vara lite varsam. Du vill inte riskera att huset eller avloppet försvagas, så gräv lite i taget och på olika sidor för att vara på den säkra sidan.
  2. Kontrollera materialet och se så att det inte finns några skador på väggar eller liknande, och iså fall fixera detta innan ni går vidare. Gör rent och fixa till så att du kan börja på en bra grund.
  3. Isolera grunden, något som verkar både för värmehållning och extra stadga. En isolering hjälper också till att driva bort fukt och vatten.
  4. Lägg den dränering som ska fixera husets botten, avloppet eller källaren. Här finns det som sagt lite olika alternativ, men det vanligaste är att man lägger dräneringsrör, olika typer av mattor och Isodrän.

Avsluta med att bygga upp marken och addera någon form av grus på isolering och rör, det ser till så att vatten och fukt lättare leds bort. Se till att du har koll på hur detta ska göras för att resultatet ska bli korrekt, eller anlita ett företag som kan hjälpa dig med dräneringen.

webmaster

Lämna ett svar