Snabb nybörjarguide för dig som vill få din bostad värderad

Snabb nybörjarguide för dig som vill få din bostad värderad

Om du har funderat på att sälja din bostad kan det vara hög tid att boka in en bostadsvärdering för att se vad du kan få. Att göra en bostadsvärdering är inte ett måste, men det kan absolut vara ett intressant steg i processen om att få din bostad såld. Det kan vara bra för dig själv att se vad din bostad är värd, samtidigt som det är en användbar riktlinje vid möjlig affär både för dig och om du exempelvis anlitar en mäklare i Helsingborg. Nedan har vi skapat en snabb och enkel nybörjarguide för dig som vill få din bostad värderad.

Så värderar du din bostad

Som sagt så är det inte ett måste att värdera din bostad, men det är något som de allra flesta mäklarfirmor och bostadmäklare rekommenderar att man gör innan bostaden läggs ut till försäljning. Värderingen ska alltså göras innan bostaden annonseras på en viss marknad, och det är något du kan göra på egen hand eller be din fastighetsmäklare i Helsingborg att hjälpa dig med.

Värdera din bostad själv

Det första alternativet när du vill värdera din bostad, vilket i många fall också kan vara det enklaste och smidigaste alternativet, är att göra det helt på egen hand. Det finns många proffsiga sidor som erbjuder bostadsvärderingar online, i många fall helt gratis.

De måste kanske låta för enkelt och bra för att vara sant, men faktum är att det funkar. Dessa sidor, webbverktyg och till och med appar som erbjuder denna typ av tjänst utgår då från en databas som baseras på försäljning av liknande bostäder i samma område.

Låt en mäklare värdera din bostad

Om du hellre vill att en mäklare värderar din bostad finns det även där möjligheter att få till en ordentlig och proffsig sådan helt gratis. Med mäklaren kan du vara säker på att alla viktiga punkter är inräknade, samt bolla lite mer om ett möjligt utgångspris.

Genom att anlita en mäklare för bostadsvärdering kan du få hjälp med två olika värderingstyper; en generell bostadsvärdering och en omfattande bostadsvärdering. Den första är användbar inför en försäljning, och den andra då du vill lägga om bolån eller få ner din månadskostnad.

Att tänka på vid bostadsvärdering

Oavsett om du ska göra bostadsvärderingen själv eller med hjälp av mäklare är det bra att få fram den information som kan vara nödvändig. Ju mer information du har desto lättare är det att göra en mer exakt och korrekt bedömning, inte minst för mäklaren. Detta bör du ha med vid en bostadsvärdering:

  • Köpekontrakt
  • Ritning över bostadsytan/ bostadens planläggning
  • Vad ingår i bostaden
  • Månadskostnad och driftkostnader
  • Lånehandlingar
  • Bevis på renoveringar/ förbättringar som gjorts

Med detta kan du komma väldigt långt i din bostadsvärdering. Tänk på att en bostadsvärdering inte bara kan vara intressant för dig själv, utan att det även kan underlätta och skapa bättre förutsättningar om att få till en bättre affär! Det finns många punkter som kan påverka bostadens värde, och med professionell hjälp får du all hjälp du behöver.

webmaster

Lämna ett svar