Direktfinansiering

Direktfinansiering

Om du inte tidigare har tagit ett lån finns det en hel del saker att lära dig. Nästintill vem som helst kan låna pengar idag, men det är naturligtvis viktigt att du får ett lånelöfte som är så förmånligt som möjligt. Varje bank har olika villkor och storlek på lånet. Beroende på hur din inkomst ser ut, om du har några tidigare betalningsanmärkningar och liknande, kan utbudet av lån alltså variera. Något som är bra att börja med är att läsa på om några olika banker som intresserar dig. När du väl kommit fram till vilka banker som verkar bäst för dig kan det vara bra att börja bekanta dig mer med bankerna. Se till att alltid noggrant gå igenom regler och villkor för varje lån eftersom räntorna kan skilja sig rejält. När du väl valt ut en bank och ett lån du vill ansöka om brukar du behöva fylla i lite uppgifter, till exempel namn, födelsedatum och inkomstsumma. Du brukar även kunna styra till viss del hur lång återbetalningstid du vill ha. Tänk dock på att räntan oftast stiger ju längre återbetalningstid du ber om.

Olika saker att finansiera

Vad man ska använda pengarna till varierar naturligtvis mycket från person till person. Större lån är vanligt, då så kallade bolån. Här används pengarna för att finansiera en bostad. Men du kan även ta privatlån, både mindre lån på ett par tusen kronor upp till hundratusentals kronor. Tänk på att privatlån har högre ränta. Vanliga saker att finansiera är bland annat bilköp, renoveringar samt att betala andra mer brådskande lån. Det är inte smart att låna pengar för saker som möbler eller en resa. Då är det bättre att spara ihop pengar.

Rörlig och fast ränta

Detta är ett begrepp du kommer stöta på när du ska ta ett lån. En fast ränta innebär att räntan förblir den samma under hela återbetalningsperioden. Om räntan däremot är rörlig kan den förändras då den följer samma vindar som hela räntemarknaden. Detta kan vara både fördelaktigt och mindre bra beroende på hur marknaden ser ut just nu.

webmaster

Lämna ett svar