Faktorer som påverkar bergvärmens kostnad

Faktorer som påverkar bergvärmens kostnad

Har du tänkt på att installera bergvärme men funderar på vilka kostnader det handlar om? Då har du hamnat rätt! I denna text kan du läsa om vilken kostnad bergvärme förknippas med.

Bergvärme har flera olika fördelar såsom att den hjälper till att minska på dina uppvärmningskostnader. Själva installationen och kostnaden för bergvärme kan till en början kännas hög men det kommer med all sannolikhet löna sig i längden. Många säger till och med att den kan bara en av de bästa investeringarna du kan göra i ditt hem. Beroende på vad du har för uppvärmningssystem i dagsläget kan du spara upp till hälften av din nuvarande kostnad för uppvärmning till din bostad.

Vilka kostnader tillkommer?

Kostnaderna för bergvärme och installationen varierar var i landet du bor, hur din förutsättningar för att borra på din tomt ser ut samt vilken värmepump du väljer. Kostnaden för bergvärme kan därmed se olika ut.

När man pratar om kostnad för bergvärme talar man om kostnader för:

  • grävning och borrning av borrhålet för bergvärmen
  • själva bergvärmepumpen
  • kostnaden för att anlita en installatör för att få pumpen installerad och inkopplad till husets värmesystem.

Normalt sett kostar en komplett installation av bergvärme mellan 110 000 och 180 000 kronor. Av denna summa är cirka en tredjedel arbetskostnaden, som också är berättigat till ROT-avdrag. Borrningen måste ske av certifierade personer. Det tillkommer också en kostnad till kommunens miljökontor för tillståndsansökan för energibrunnar. Hur stor denna kostnad är varierar beroende på vart i landet du bor.

Så får du bergvärme till lägsta kostnad

När du tänkt att installera bergvärme till ditt hus bör du börja med att kontakta några olika firmor. Dessa kan sedan besöka dig och bland annat titta på vilka förutsättningar du har på din tomt för att kunna installera bergvärmen. Genom att ta in flera offerter kan du jämföra och välja den som dels har ett bra pris och dels den som du känner att du fick förtroende för. Du har också möjlighet att få ett mer skräddarsytt och konkurrenskraftigt pris när du väljer att ta in flera olika offerter när du ska installera bergvärme till lägsta kostnad.

webmaster

Lämna ett svar