brunnslock i ett lätt material

brunnslock i ett lätt material

Många slambrunnar idag har brunnslock av betong där vikten kan vara upp till hiskeliga 200 kilo! Tänk dig själv ansträngningen när brunnslocket ska lyftas av. Det handlar om både stora belastningar och en hög risk för de som ska tömma brunnarna med ett sådant tungt lock.

Detta innebär att produkten ska vara tillverkat i ett lättare material. Det brukar ofta handla om plast. Detta gör det också möjligt att locket på brunnen ska kunna öppnas av en person, inte kräva flera personers styrka eller någon typ av maskin. Enligt Arbetsmiljöverket får inte lock som ska lyftas vid slamtömning väga över 15 kilo eller max 25 kilo om det går att dra undan. Generellt väger brunnslock i betong i liknande storlek runt 70-80 kg.

Fördelar med brunnslock i plast

Ett brunnslock i högkvalitativ plast har flera fördelar jämfört med lock som är tillverkade i annat, tyngre material. Samtidigt är det lika säker och hållbart som andra, i många fall tyngre lock. De kan också användas i olika former av brunnar som till exempel vatten-, inspektions- och mätarbrunnar. Dessa fördelar är bland annat:

  • lättare och återvinningsbart
  • mindre risk för skador såsom belastnings- eller klämskador
  • inte lika svårhanterligt som i annat material som till exempel betong
  • ingen kostnad då vissa kommuner infört extra avgifter om man inte har brunnslock i lätt material.

Även om brunnslocken är i ett lättare material har man givetvis inte tummat på säkerheten kring risken att vistas omkring brunnar och septiktankar. När du köper ett brunnslock, oavsett material, bör du kontrollera att det är testat enligt vissa standarder. Vissa lock är också barnsäkra och ska därmed uppfylla kraven för barnsäkerhet.

Du bör även undersöka om locket passar in där du bor. Om du till exempel bor i ett kallare klimat bör det genomgått vissa tester för att du ska veta att det håller även när det är kallt utomhus. Locket bör även vara UV-stabiliserat för att förhindrar att skadliga UV-strålar tar sig in i brunnen. Om locket även har halkskydd, är låsbart och är enkelt att montera är också andra fördelar.

webmaster

Lämna ett svar