Så utvecklades enkla stugor till moderna fritidshus

Så utvecklades enkla stugor till moderna fritidshus

Genom historien har konceptet med semester och ledighet utvecklats en hel del. I och med detta har även våra fritidshus fått en uppdaterad design och ett annat syfte. I denna artikel tittar vi närmare på hur de enkla stugorna från förr utvecklades till dagens moderna fritidsboenden. Fortsätt att läsa för att lära dig mer!

Dagens fritidshus har sitt ursprung i enklare jaktstugor

Utvecklingen av våra fritidsboenden kan enklast beskrivas på följande sätt:

  1. Ursprunget återfinns i enkla jaktstugor. Ursprunget till dagens fritidshus kan spåras tillbaka till enkla och rustika stugor. Dessa bestod inte sällan av timmerstugor vilka vi skandinaver använde som skydd i samband med jakt- eller fiskeresor. Dessa byggnader var väldigt enkla och minimalistiska, och de var utformade främst med funktionalitet i åtanke snarare än bekvämlighet. Det fina med dessa stugor är att de ofta var belägna på avlägsna platser i närhet till naturen. Därmed erbjöd de en tillflyktsort långt borta från stadslivets jäktande och stressande.
  2. Efter kriget fick fritidsboendet ett nytt syfte. Efter andra världskriget skedde en förändring när det kommer till hur våra fritidsboenden uppfattades och användes. Ekonomin blomstrade och de breda massorna tog nu till sig hela konceptet med semester. Allt fler familjer började därför investera i sina stugor. Fritidsboendet blev nu en symbol för status och välstånd. Därmed förvandlades stugorna dessutom från enklare jaktstugor till mer moderna och bekväma boenden.
  3. Idag ligger fokus på bekvämlighet och hållbarhet. Idag är ett fritidshus ofta så mycket mer än enbart ett fritidsboende. Dessa hus har utvecklats till betydligt lyxigare bostäder med toppmoderna faciliteter, modern design och ett ökat fokus på hållbarhet. Arkitekter och husbyggare experimenterar nu med allt från materialval till design för att låta våra fritidsbostäder smälta in sömlöst med den natur som omger dessa. Detta utan att tumma ett endaste dugg på bekvämligheten.
  4. Våra fritidsboenden fortsätter att utvecklas. Utvecklingen av våra fritidsboenden tycks dock inte sluta här. I takt med att den moderna tekniken utvecklas och allt fler arbetar hemifrån tros stugorna fortsätt att utvecklas inom den snara framtiden. Detta med hjälp av bland annat teknik för smarta hem som låter oss automatisera styrningen över flera olika delar av boendet.
Adrian Jonasson

Kommentarer är stängda.