Att skaffa ett attefallshus

Att skaffa ett attefallshus

Ett attefallshus kan ha många användningsområden – det kan användas som gästhus, som bostadshus eller som kontor, för att nämna några exempel. Med andra ord är det en perfekt lösning för den som behöver mer utrymme på ett relativt snabbt och smidigt sätt. Läs mer om att skaffa ett attefallshus här, och vad som är bra att veta inför projektet.

Behöver man bygglov för att bygga ett attefallshus?

Ett attefallshus får vara max 30 kvm stort och man behöver vanligen inget bygglov för att uppföra ett. Däremot finns några regler att förhålla sig till:

  • Huset måste uppföras i bostadshusets närhet
  • Grannar måste ge sitt medgivande om huset ska uppföras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen

För den som känner sig osäker kring regler och annat är det klokt att kontakta byggnadsnämnden i den kommun man bor i för att få rådgivning inför projektet.

Var ska huset placeras?

Eftersom det finns vissa krav när det kommer till uppförande av attefallshus är det bra att börja planera redan innan man bestämmer modell och så vidare. Huset måste alltså ligga i anslutning till det befintliga bostadshuset och det är såklart bra att se ut en lämplig plats i förväg. Tänk också på att prata med eventuella grannar om byggnaden ska uppföras nära tomtgränsen.

Val av attefallshus

Det finns många möjligheter när det gäller attefallshus – man kan bygga ett eget helt från grunden men man kan även få ett färdigt hus på gården utan att behöva lyfta ett finger. Det finns nämligen leverantörer som erbjuder nyckelfärdiga byggnader, vilket alltså innebär att dom är helt färdiga när dom levereras.

Även om man väljer en nyckelfärdig variant finns många olika modeller att välja bland – både klassiska och moderna. Det finns attefallshus i olika färger och former, med vanliga fönster eller stora glaspartier samt hus med pulpet, – sadel eller klassiska tak. Detta kan alltså vara ett bra alternativ för den som vill kunna använda sitt attefallshus snabbt och utan att behöva lägga ned en massa jobb.

Det enda man behöver göra är att se ut en bra plats på tomten som huset kan placeras på, eventuellt checka av med grannarna och välja det hus man gillar bäst, utifrån stil, planlösning och annat som känns viktigt. Därefter är det bara att invänta leveransen – och sist men inte minst, inreda och flytta in!

webmaster

Lämna ett svar