Så hittar du den billigaste elleverantören

Så hittar du den billigaste elleverantören

För att hitta den billigaste elleverantören behövs både jämförelser och eftertänksamhet. Det är nämligen många faktorer som spelar in vad som i slutändan avgör priset – till exempel hushållets totala elförbrukning samt vilken typ av avtal det gäller. Även månadskostnader och andra eventuella avgifter är bra att ha med i beräkningarna när det blivit dags att hitta ett elavtal med bra pris.

Bostadens behov styr

Lägenhet med lågt antal kWh per år eller en eluppvärmd villa som förbrukar desto mer? Det finns inget direkt bra svar på vilken som är den billigaste elleverantören eftersom bostadens behov och förbrukning i slutändan är det som avgör. Just en större villa som värms upp med direktverkande el och därmed har en hög förbrukning kan till exempel ha nytta av ett elavtal med fast pris – förutsatt att avtalet tecknas när elpriserna och elmarknaden är stabila.

Första steget för att hitta den billigaste elleverantören för just din bostad är att först räkna ut ungefär hur hög (eller låg) elförbrukningen är på ett år. Det kan enkelt göras till exempel genom att kolla tidigare fakturor. Därefter är det dags att fundera på vilken typ av avtal som passar det behovet bäst och här finns tre alternativ att välja bland – fast- rörligt- eller timprisavtal.

Det är inte alla elbolag som erbjuder timprisavtal så om det känns som det bästa alternativet för dig blir utbudet något mindre. Det faktum att utbudet krymper något kan dock vara fördelaktigt i jakten på det billigaste alternativet.

Hitta den billigaste elleverantören som passar för hushållets behov

För att hitta den billigaste elleverantören, oavsett bostadstyp, förbrukning och avtalsform, behöver vissa jämförelser göras. Till hjälp kan det vara skönt att använda en sida som jämför just elbolag, avtal och priser och det finns ett flertal sådana att hitta på nätet.

Bäst är såklart att jämföra så många aktörer som möjligt för att få en bra uppfattning kring vilka likheter och skillnader som finns när det kommer till priset. Tänk även på att kolla månadskostnader och andra påslag för att få en korrekt prisbild. Kolla gärna efter kampanjer och erbjudanden också – flera bolag erbjuder nya kunder vissa förmåner, så som:

  • Rabatterat pris per kWh under en viss period
  • Fri eller rabatterad månadsavgift under en viss period
  • Bonustimmar på el
Adrian Jonasson

Kommentarer är stängda.